sedentair


Citaat

“Dat een sedentaire levensstijl ongezond is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar hoeveel moet je nu precies bewegen om dat zittende leventje goed te maken? Helaas, pindakaas, meer dan je denkt.”
(Bron: Zit je heel de dag neer? Zoveel moet je bewegen om dat goed te maken – Nele Annemans, Het Laatste Nieuws, 29 april 2019)

Betekenis

veel tijd zittend doorbrengend

Uitspraak

[see-den-tèr]

Woordfeit

Formuleringen als een sedentaire levensstijl en sedentair gedrag komen vaak voor in teksten over gezondheid, sport en beweging. Iemand met een sedentaire levensstijl zit namelijk bijna de hele dag en beweegt dus (te) weinig. Sedentair komt via het Frans van het Latijnse sedentarius ‘zittend (als eigenschap)’. Dat is afgeleid van het werkwoord sedere ‘zitten’.

Sedentair heeft ook nog andere betekenissen dan letterlijk ‘zittend’. Het kan ook ‘een vaste stand- of verblijfplaats hebbend’ betekenen (het tegendeel van ‘rondtrekkend, nomadisch’) en ‘honkvast, niet (graag) overal heen reizend’. Die betekenis heeft sedentair in een recente column van Rob Schouten: “Oftewel, de sedentaire types die mijn grootouders waren, met hun vaste blik op de Biltse Rozenstraat en omgeving, hadden óók gelijk: je hoeft helemaal niet weg.”