seculier


Citaat

“Al voor het vierde jaar op rij verzorgt een team van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) seculiere lessen Arabisch buiten de schooluren voor 300 kinderen van 6 tot 15 jaar.”
(Bron: Naar de Arabische les om sneller Nederlands te leren – Frank Olbrechts, Apache, 6 november 2019)

Betekenis

niet-godsdienstig, wereldlijk

Uitspraak

[see-ku-lier]

Woordfeit

Seculier wordt tegenwoordig meestal gebruikt als het tegenovergestelde van religieus, godsdienstig of specifiek kerkelijk. En secularisatie is ‘ontkerkelijking’ of - in ruimere zin - het proces waarbij een maatschappij steeds minder beïnvloed wordt door godsdienst en geloof. Toch drukt seculier niet altijd een tegenstelling met religie uit. Zo bestaan er ook seculiere geestelijken. Zij zijn wél religieus, alleen leven ze niet in een kloosterorde maar daarbuiten, ‘in de wereld’. In dat geval betekent seculier dus ‘wereldlijk’, en heeft het niet de betekenis ‘onkerkelijk’ of ‘niet-religieus’.

Vroeger kwam naast seculier de variant seculair voor. Dat woord wordt nu vooral gebruikt voor ‘honderdjarig’ en ‘in een grote tijdruimte (in een eeuw of per eeuw) plaatsvindend’. Seculier en seculair hebben allebei hun oorsprong in het (christelijk) Latijnse woord saeculum, dat ‘eeuw, generatie’ kan betekenen, maar ook ‘het aardse leven, de wereld’. Het bijvoeglijk naamwoord erbij is saecularis: ‘wereldlijk’ en ‘tijdelijk’.