resomeren


Citaat

“Dela hoopt vooral dat de invoering van resomeren de weg vrijmaakt naar meer nieuwe technieken. De uitvaartonderneming is gestopt met investeren in gasovens omdat Dela zichzelf tot doel heeft gesteld over tien jaar klimaatneutraal te zijn.”
(Bron: ‘Je lichaam laten oplossen in plaats van begraven of cremeren: wie wil dat?’ – Annemieke van Dongen, Het Parool, 17 november 2020)

Betekenis

een stoffelijk overschot oplossen in een mengsel van water en een chemische stof

Uitspraak

[ree-so-mee-ruhn]

Woordfeit

Naast begraven en cremeren wil de Nederlandse regering ook resomeren toestaan als uitvaartmethode. Bij resomatie wordt het lichaam van een overledene in een bad water met kaliumhydroxide verhit en opgelost. Wat overblijft zijn witte botresten, die verpoederd worden en bijvoorbeeld in een urn bewaard kunnen worden.

In de term resomatie zit het Griekse woord voor ‘lichaam’: soma, dat we ook kennen van bijvoorbeeld somatische klachten (‘lichamelijke klachten’). Het woord is bedacht door de Britse uitvinder van de techniek: die noemde het proces resomation en het bijbehorende apparaat resomator. Wat het voorvoegsel re- precies in het woord doet, is niet helemaal duidelijk. Re- betekent gewoonlijk ‘terug’ of ‘opnieuw’, dus misschien heeft de uitvinder de associatie gehad met een lichaam dat terugkeert in een andere (vloeibare) toestand.