props


Citaat

“Van het begin af aan ensceneerde ze haar portretten; voor iedere foto zoekt Lawson de mensen, de setting en de kleding bij elkaar. Props als een bijbel en fotolijstjes met ­gefingeerde familie, gouden kettingen en sneakers vergroten de zweem van authenticiteit én vertellen een groter verhaal over de vrome zwarte familie en de gangstarapper.”
(Bron: Goddelijke wezens van fotografe Deana Lawson in Huis Marseille – Jan Pieter Ekker, Het Parool, 21 juli 2019)

Betekenis

rekwisieten, voorwerpen die gebruikt worden bij film- of foto-opname

Uitspraak

[props]

Woordfeit

Props is een uit het Engels overgenomen verkorting van ‘(theatrical) properties’, ‘(theater)voorwerpen, rekwisieten’. De term wordt niet alleen in de toneelwereld, maar ook in de wereld van film en fotografie gebruikt voor allerlei voorwerpen die in beeld geplaatst of gebruikt worden om een realistisch beeld te creëren. Het gaat daarbij niet zozeer om het decor of om de kleding van acteurs of geportretteerden, maar om alle voorwerpen daaromheen.

Het Engelse property, dat behalve ‘(toneel)voorwerp’ ook ‘eigenschap, kenmerk’ en ‘bezit(ting)’ betekent, is tot het Latijn te herleiden: proprietas betekent ‘het eigene, het karakteristieke’ en proprius ‘eigen, karakterisitiek’ en ‘persoonlijk’.