omineus


Citaat

“Google grijpt niet in als onze overbuurvrouw online ineens dokter wordt. In Roemenië zit een digitale ‘longarts’ die waarschuwt voor omineuze effecten van vaccins op lange termijn, met extra volle ziekenhuizen als effect op korte termijn.”
(Bron: ‘Dokters spreken evenmin als andere beroepsgroepen met één stem, maar van dokters online weet je niet eens of ze dokters zijn’ – Olaf Tempelman, de Volkskrant, 30 november 2021)

Betekenis

voorspellend; onheilspellend

Uitspraak

[o-mie-neus]

Woordfeit

Een dokter die Arts heet, een bakker met de naam Snoep of een begrafenisondernemer die Zeldenrust heet - het zijn namen die als een soort voorteken kunnen worden gezien. ‘Nomen est omen’ zeggen we dan, wat Latijn is voor ‘De naam is een voorteken.’ Datzelfde woord omen voor ‘voorteken’ vormt de basis van omineus, in het Latijn ominosus. Ominosus en omineus betekenen letterlijk ‘een voorteken inhoudend’, ‘voorspellend’.

Omdat met een voorteken vaak een ongunstig voorteken bedoeld werd, heeft omineus er de specifiekere betekenis ‘onheilspellend’ bij gekregen. Maar de betekenis kan ook vrij algemeen zijn: omineus betekent dan vooral ‘veelzeggend’, zoals in een omineuze blik of een omineuze stilte.