mousseline (de/het)


Citaat

“De drie chefs zijn, onder de naam De Hopgenoten, een take-away met hopscheutgerechten begonnen. (...) Ze willen klassiekers serveren als hopscheuten met mousseline en een gepocheerd ei en scheuten met grijze garnalen en zeetong.”
(Bron: Corona verpest het hopscheutenseizoen – Jan Scheidtweiler, De Tijd, 26 februari 2021)

Betekenis

(hier:) luchtige saus, puree of mousse; luchtige stof

Uitspraak

[moe-suh-lien] of [moe-suh-lie-nuh]

Woordfeit

Mousseline heeft twee verschillende betekenissen: het is een losjes geweven stof, bijvoorbeeld van zijde of katoen, maar het is ook iets wat je kunt eten. In de keuken is mousseline een soort saus, mousse of puree, bijvoorbeeld wortel- of pompoenmousseline. De overeenkomst tussen de twee mousselines is dat ze luchtig zijn: het gaat om een lichte, luchtige stof en een luchtige (opgeklopte) saus of mousse.

Mousseline oogt als een Frans woord. Dat is het ook, maar het Franse woord is gebaseerd op de Arabische naam van een stad in het huidige Irak: Mosul. Daar was het een komen en gaan van handelaren en er werden eeuwenlang mooie, fijne stoffen verhandeld. Vandaar de naam voor de stof. De culinaire betekenis is daar later bij gekomen.