larderen


Citaat

“Die benadering, gelardeerd met zijn geëtaleerde liefde voor PSV en carnaval, maakte Dijkhoff een knuffelbare VVD’er. Hij trok zelfs het land in met Stand-Up Politics: een optreden van hem gecombineerd met cabaretiers.”
(Bron: Dijkhoff is éven geen kroonprins meer na wachtgeldrel – Tobias den Hartog, De Gelderlander, 5 december 2019)

Betekenis

(rijkelijk) voorzien van, volstoppen met

Uitspraak

[lar-de-ruhn]

Woordfeit

Tegenwoordig hoor je larderen met vooral in de figuurlijke betekenis ‘(rijkelijk) voorzien van’, ‘volstoppen met’. Je kunt bijvoorbeeld een betoog larderen met grapjes, of met ouderwetse woorden of filosofische verwijzingen. In plaats van larderen kun je ook spreken van ‘volstoppen met’ of ‘doorspekken met’, en die woorden geven goed aan in welke richting de letterlijke betekenis van larderen gezocht moet worden.

Oorspronkelijk gaat het namelijk om eten. In het bijzonder om spek, in het Frans lard, in het Latijn lardum. Wie eten lardeert, doorspekt het, dat wil zeggen dat je ergens reepjes of stukjes spek doorheen steekt of in stopt. In de loop van de tijd kon je een gerecht ook met noten, peren en allerlei andere ingrediënten larderen, en tegenwoordig is de betekenis dus nog ruimer.