hackathon (de)


Citaat

“Afgelopen weekend vonden 53 hackathons tegelijk plaats, van Australië tot India. Daarin stortten start-ups en andere innovators zich op technische oplossingen voor problemen die door de coronacrisis ontstaan.”
(Bron: Hackathon werkt als snelkookpan voor innovatie tegen coronacrisis – Sytse Wilman, Zorgvisie, 6 april 2020)

Betekenis

bijeenkomst van IT’ers om nieuwe toepassingen te ontwikkelen

Uitspraak

[hek-kuh-ton]

Woordfeit

Een hackathon is een bijeenkomst van programmeurs, softwareontwikkelaars en andere technologiespecialisten. Hackathons kunnen weliswaar meerdere dagen duren, maar het doel is om in korte tijd met elkaar nieuwe toepassingen te verzinnen en oplossingen voor actuele (maatschappelijke) problemen.

Hackathon is een Engelse combinatie van (to) hack en marathon. Het laatste deel (-athon) geeft aan dat er binnen een bepaald tijdsbestek achter elkaar door hard gewerkt wordt aan de opdracht. Het eerste deel hack zal bij veel Nederlandstaligen vooral gedachten oproepen aan slechte bedoelingen, omdat hacken in het Nederlands ‘inbreken in computers’ betekent. Maar het Engelse to hack heeft meer betekenissen, zoals ‘software en programma’s ontwikkelen’ en ‘de beperkingen van systemen testen en verbeteren’.

Het Oudengelse haccian, waaruit to hack voortgekomen is, betekent overigens ‘(in stukjes) hakken’ en is verwant met het Nederlandse hakken en het Duitse hacken.