grunge (de)


Citaat

“Dat de Dr. Martens klasse-, kleur- en leeftijdloos zijn, bleek opnieuw toen ze in de jaren negentig door grunge-adepten aan de ene kant van de oceaan en britpopbands als Blur en Suede aan de andere werden omarmd.”
(Bron: Dr. Martens bereidt beursgang voor, ‘middelvinger met veters’ blijft populair, Cécile Narinx, de Volkskrant, 12 januari 2021)

Betekenis

rauw soort rockmuziek; bijbehorende modestijl

Uitspraak

[grundzj] (met de g van garçon)

Woordfeit

Grunge is een muziekstijl die in de jaren tachtig opkwam en vooral in de eerste helft van de jaren negentig populair was. De bands Nirvana en Pearl Jam zijn de bekendste vertegenwoordigers van deze harde rockmuziek.

Deze muziekstijl is ontstaan in Seattle. Grungemuziek vertoont invloeden van indierock, heavy metal en punk. Kenmerken zijn een rauw geluid, met veel elektrische gitaren, en vervreemdende, depressieve teksten.

De term grunge is waarschijnlijk gevormd van grungy, een Amerikaans-Engels modewoord uit de jaren zestig en zeventig voor ‘vies, vuil’. En dat is mogelijk weer een vermenging van grubby (‘vuil, groezelig’) en dingy (‘smerig, smoezelig’).