galantofiel (de)


Citaat

“Texel is meer dan schapen en strand; in februari en maart ziet het er wit van de sneeuwklokjes. Galantofiel Nieteke Roeper verzorgt dan excursies naar het sneeuwklokjeseiland.”
(Bron: Sneeuwklokjesmanie: ‘Een bijzonder sneeuwklokje kost wel 100 euro per bol’ – Marianne Wilschut, Trouw, 23 februari 2019)

Betekenis

liefhebber of verzamelaar van sneeuwklokjes

Uitspraak

[ga-lan-to-fiel]

Woordfeit

Een bibliofiel houdt van boeken, een stripofiel van strips, een germanofiel houdt van Duits en een galantofiel van ... sneeuwklokjes. Het woorddeel -fiel is op het Oudgriekse philos gebaseerd, dat ‘vriend, liefhebber’ of ‘liefhebbend’ betekent. Het eerste deel van galantofiel bevat de Latijnse geslachtsnaam voor het sneeuwklokje, Galanthus, die ook op het Grieks teruggaat: anthos betekent ‘bloem’ en gala ‘melk’. Het woord wordt ook vaak als galanthofiel gespeld.

Met het woord galant in de betekenis ‘hoffelijk’ heeft galantofiel – taalkundig in elk geval – niets te maken. Galant is een leenwoord uit het Frans, dat verwant is met Oudgermaanse woorden die ‘goed’ betekenden en met een w begonnen, zoals wale, wala en wel.