draconisch


Citaat

“De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn opgelopen sinds Washington zich in mei 2018 terugtrok uit het nucleaire akkoord met Teheran, dat Iran wil verhinderen een atoomwapen te ontwikkelen. President Donald Trump vond de tekst te laks. Washington voerde daarna weer draconische sancties in die de Iraanse economie verstikken.”
(Bron: Iran bereid verbintenissen van nucleair akkoord van 2015 verder af te bouwen – Metro, 11 september 2019)

Betekenis

zeer streng, overdreven streng

Uitspraak

[dra-ko-nies]

Woordfeit

Het woord draconisch zie je vaak in combinatie met het woord wetten of maatregelen: draconische wetten zijn uitermate strenge en drastische wetten. Al eeuwenlang zijn er mensen die dat soort wetten verzinnen en een van hen was Draco of Drakoon. Deze Griek leefde in de zevende eeuw voor Christus in Athene en bedacht zeer strenge strafwetten. Zelfs op kleine vergrijpen stond de doodstraf. Draco’s strengheid heeft ertoe geleid dat rigoureuze wetten in het Nederlands ‘draconisch’ zijn gaan heten.

De naam Drakoon betekent in het Grieks ‘slang’ en is in veel talen terechtgekomen als het woord voor ‘draak, monster’. Ook figuren als Dracula en Draco Malfidus (uit de Harry Potter-boeken) ontlenen er hun naam aan. Het is dus niet heel vreemd om bij draconische wetten aan ‘draken van wetten’ te denken.