catharsis (de)


Citaat

“In Kintu verbond Makumbi uiteenlopende verhalen en personages uit verschillende eeuwen met elkaar via een familievloek, die aan het slot tot een catharsis leidt.”
(Bron: Jennifer Nansubuga Makumbi vertelt fascinerende verhalen over vrouwen in Oeganda – Wim Bossema, de Volkskrant, 20 mei 2021)

Betekenis

reiniging, zuivering (in moreel opzicht); loutering

Uitspraak

[ka-tar-sis] of [ka-tar-zis]

Woordfeit

Het klassiek Griekse begrip katharsis betekent ‘reiniging, loutering, verzoening’. Het werd oorspronkelijk vooral gebruikt in de context van het Griekse toneel, in het bijzonder tragedies. Aristoteles schrijft erover in zijn Poetica, een standaardwerk op het gebied van onder meer poëzie en drama. Wanneer toeschouwers meeleven met de personages in een tragedie, worden ze geconfronteerd met (de verwerking van) emoties als angst en medelijden. Door die confrontatie worden toeschouwers zelf (moreel) ‘gezuiverd’ – dat verschijnsel werd katharsis genoemd.

Catharsis (het Nederlands gebruikt de Latijnse spelling met een c) betekent nu iets algemener ‘zuivering van de ziel’, al dan niet door ergens naar te kijken of iets (tragisch) mee te maken.