bucolisch


Citaat

“Het is zondagmiddag in het bucolische Brakel en van achter elke bocht komt wel een peloton wielertoeristen aangedenderd.”
(Bron: De gemengde gevoelens van vicepremier Alexander De Croo: “Ja, er zat meer in deze regering” – Dieter Dujardin, Het Laatste Nieuws, 30 juli 2018)

Betekenis

idyllisch, landelijk

Uitspraak

[bu-ko-lies]

Woordfeit

Een bucolisch tafereel, een bucolisch oord, bucolische poëzie – het woord bucolisch betekent ‘idyllisch’, vooral met betrekking tot landelijk gelegen plaatsen. Het komt via het Latijn van het Oudgriekse bijvoeglijk naamwoord boukolikos, een afleiding van boukolos ‘koeherder’; het herdersleven is door de eeuwen heen in de kunst en de literatuur vaak verheerlijkt en als idyllisch voorgesteld (als tegenpool van de stadscultuur). In boukol(ik)os zit het Griekse woord voor ‘rund’: bous.

Ook het synoniem idyllisch verwijst naar het als aantrekkelijk beschouwde herdersbestaan: een idylle of eidullion was in de Griekse Oudheid een gedicht over het landleven. Een ander synoniem is arcadisch: dat verwijst naar de Griekse landstreek Arcadië, die al in de klassieke literatuur als land van vrede en onschuld werd voorgesteld (hoewel de herders daar in werkelijkheid erg arm waren).