altruïstisch


Citaat

“In feite is het verstrekken van vaccindoses aan ontwikkelingslanden meer dan een altruïstisch gebaar van rijke landen. Hoe langer het virus zich wereldwijd blijft verspreiden, hoe groter de kans dat het dodelijke varianten zal blijven produceren, waardoor het moeilijk wordt om de epidemie te beëindigen en zowel rijk als arm kwetsbaar wordt.”
(Bron: ‘De druk op de G20-landen om COVID-vaccins voor de armen te krijgen neemt toe’ – Franciscus Stas, Klazienaveen.nu, 31 oktober 2021)

Betekenis

gericht op de ander, onbaatzuchtig

Uitspraak

[al-tru-wis-ties]

Woordfeit

Altruïstisch is de tegenhanger van egoïstisch. Als je egoïstisch bent, ben je vooral op jezelf gericht en houd je alleen je eigen belang in het oog. Ben je altruïstisch, dan ben je juist gericht op anderen en op hun belangen. Ego in egoïstisch betekent in het Latijn ‘ik’. In altruïstisch zit juist ‘de ander’: alter.

Altruïstisch hoort bij altruïsme, een levenshouding waarbij je in je doen en laten rekening houdt met de belangen van anderen. Die houding is natuurlijk al eeuwenoud, maar het woord altruïsme is lang niet zo oud als het misschien wel lijkt. Het is pas in de negentiende eeuw bedacht door de Franse filosoof Auguste Comte (1798-1857). Hij maakte gebruik van Romaanse woorden voor ‘ander’. In het Latijn is dat alter, in het Frans autre en in het Italiaans altrui, ‘andermans’.

Twee wat oudere synoniemen voor altruïstisch zijn onzelfzuchtig en onbaatzuchtig.