lethargisch


Citaat

“Vooral het spel van Barcelona viel niet mee. De mannen van Koeman oogden slaperig, lethargisch en zelfs bang om te verliezen. En dat is nou nét de eigenschap die ervoor zorgt dat je nooit iets wint.”
(Bron: Een 4 voor Koeman na eerste finale met Barça: ‘Beker gedragen door de duivel’, Voetbalprimeur.nl, 18 januari 2021)

Betekenis

lusteloos, passief en onverschillig

Uitspraak

[lee-tar-gies]

Woordfeit

De oorsprong van het woord lethargisch ligt in het Oudgrieks: lèthargia duidt een slaapziekte aan. Dat woord is afgeleid van lèthein, dat ‘verborgen zijn’ of ‘doen vergeten’ betekent. Lèthè betekent ‘het vergeten, de vergetelheid’. In de Griekse mythologie is Lethe ook de naam van een rivier in de onderwereld, waaruit de schimmen (de doden) drinken om hun verleden te vergeten.

In het Frans en vervolgens in het Nederlands kreeg lethargie naast ‘slaapzucht’ de figuurlijke betekenis ‘doffe onverschilligheid, sloomheid’. Het is een wat tragische, apathische variant van gelatenheid. Wie lethargisch is, kan het allemaal niet zo veel meer schelen: die persoon haalt overal lusteloos zijn of haar schouders over op.