geacheveerd


Citaat

“Voeg daarbij het adembenemend geacheveerde samenspel van het Danel-kwartet, dat absoluut thuishoort in de internationale kwartettentoptien. Met behoud van eigen individualiteit opereren de vier strijkers als één klankorganisme.”
(Bron: Het Quatuor Danel is loepzuiver, met een immens dynamisch bereik – Frits van der Waa, de Volkskrant, 8 december 2019)

Betekenis

zorgvuldig afgewerkt, volmaakt

Uitspraak

[guh-a-sjuh-veert]

Woordfeit

Geacheveerd ziet eruit als een vorm van het werkwoord acheveren, maar dat komt in het Nederlands eigenlijk niet voor. Geacheveerd is als losse vorm rechtstreeks gebaseerd op het Franse achevé in de betekenis ‘volmaakt, volkomen’. Achevé is het voltooid deelwoord van achever, dat ‘beëindigen, voltooien, afronden’ betekent, maar ook ‘zorgvuldig afwerken’. Het werkwoord is afgeleid van de Oudfranse combinatie a chef of a chief, die ‘tot het einde’ of heel letterlijk ‘tot het hoofd’ betekende. (Een chef of chief is figuurlijk gezien ook nu nog het ‘hoofd’ ergens van.)

Overigens heeft ook het Engels uit het Frans geput: het nam achever over en maakte er achieve van: ‘bereiken, voor elkaar krijgen’.