Taalrecorddag
20 december 2004

Wat is het meest opgezochte woord op internet?

Volgens de zoekmachine Lycos is er tussen augustus 1999 en maart 2003 het meest gezocht naar Pamela Anderson, Dragonball, Las Vegas, Jennifer Lopez en Pokémon. Het 'ongefilterde' lijstje van Lycos, waarin ook wat algemenere termen staan, geeft een nogal clichématig beeld van de internetgebruiker; lyrics, sex, weather, music en games zijn daarin de toppers. De zoekmachine Google bekijkt ook welke Nederlandstalige zoekwoorden populair zijn. In maart 2003 waren dat Irak, fiets, Ajax, Efteling, Pasen en Feyenoord.
Doordat sommige woordenboeken tegenwoordig (deels) op internet te raadplegen zijn, is het ook daar mogelijk wat inzicht te krijgen in de meest opgezochte woorden - voor taalkundigen natuurlijk eigenlijk interessanter. In het online-Cambridge-woordenboek werd in 2002 bijvoorbeeld het vaakst gezocht naar de woorden serendipity ('gave om iets te ontdekken waarnaar men niet op zoek was'), idiom, paradigm en ubiquitous ('alomtegenwoordig').
Van Dale houdt helaas nog niet een dergelijk jaarlijstje bij, maar uit de logfile van één willekeurige dag in 2003 bleek dat het woord kut ("[inf.] vagina [grof]") het vaakst geraadpleegd werd, gevolgd door: aardappel, emoticon, fuck, declareren, intern, entree, belminuut, constructiefout en ad hoc. Volgens Van Dale is in ieder geval de nummer één van die dag representatief.


Bronnen


Aanvullingen

  • De populairste zoekopdrachten in Nederland in 2013.
     
  • Serendipiteit stamt van een oude sage over prinsen van Ceylon - Serendip is de oude naam van dat eiland; via een kronkelig pad is het woord in de loop der tijd in de westerse talen gekomen (New York Times).

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.