Taalrecorddag
27 december 2004

Een palindroom is een woord dat er van voor naar achteren gelezen hetzelfde uitziet als andersom. Wat is het langste palindroom in het Groene Boekje?

Het langste palindroom in het Groene Boekje is meetsysteem, met elf letters. Het is uit te breiden tot een woord dat niet in de woordenlijst staat, maar wel twaalf letters langer is: koortsmeetsysteemstrook. Een bekende Nederlandstalige palindroomzin is 'Nelli plaatst op 'n parterretrap 'n pot staalpillen', en het langste Nederlandstalige palindroom in morse is weerkreeg (.-- . . .-. -.- .-. . . --.).
Volgens het recordboek van Guinness is er in 1986 zelfs een hele palindroomroman verschenen: Dr Awkward and Olson in Oslo, geschreven door Lawrence Levine. Het boek bevat 31.594 woorden. Maar daarmee is het nog niet de langste palindroomtekst. Die staat volgens het Guinness-boek op naam van de Brit Edward Benbow. Hij schreef een tekst die begint met de woorden: "Al sign it, 'Lover'", en eindigt dus met "revolting, Isla". Hij voltooide zijn opstel van 88.888 woorden in '88. Aan iemand als Benbow zal een dag als 20 februari 2002 dan ook waarschijnlijk niet ongemerkt voorbij zijn gegaan. Op die dag, om twee minuten over acht 's avonds, vormde de combinatie van datum en tijd namelijk ook een palindroom - iets wat al sinds 11 november 1111 om 11.11 uur niet meer was voorgekomen, en wat ook niet meer zal gebeuren tot 21 december 2112 om 21.12 uur.


Aanvullingen

 • Mooie zeden in Ede, zei oom. - Bert van Elven
   
 • Als de definitie van een palindroom is: een woord dat of een datum die er van voor naar achteren gelezen hetzelfde uitziet als andersom, wat is er dan mis met 1 januari in het jaar 1331 om 10 over 10 's ochtends, oftewel: 0101 1331 1010?
  Op die manier kun je elke eeuw vanaf het jaar 1111 meerdere maken in de jaren 1221, 1331, 1441 etc t/m 1991, echter alleen in de maanden jan, feb, okt, nov en dec. - Hans Martens, Doetinchem
   
 • Rat en cat kunnen in Engelse palindroomzinnen uitgewisseld worden als de r of in c het midden staat van zinnen als:
  - Was it a rat i saw?
  - Was it a cat i saw?
  - Was it a car or a cat I saw?

  De eerste conversatie op deze aarde was misschien ook wel palindromisch:
  Madam, I'm Adam.
  Eve

  Groet,
  Hannah en Pieter Jonker
   
 • Ik hoorde in de remake van Murder on the Orient Express het palindroom: "Live not on evil." Hierdoor kon de iets te intelligente schurk worden ontmaskerd en werd de verdachte die geen palindromen kende, vrijgesproken.
  Hartelijke groet,
  Myriam Steemers
   
 • De palindroomzin van 'Nelli' kan nog worden verlengd door i.p.v. parterretrap te kiezen voor het fraaie parterreserretrap. Moeilijk je er iets bij voor te stellen, maar wel een mooi woord en tot nu toe het langste dat ik kende (tot ik dus koortsmeetsysteemstrook las op de kalender).
  Groeten,
  Maarten ter Heerdt
   
 • Jaren geleden las ik deze palindroom in een Donald Duck-tijdschrift: "Koos Eekfeen keek door 't rood kerkraam maar krek door 't rood keek neef Kees ook." mvg, Patrick Baggeman
   
 • A man a plan a canal panama - Muriel Barreveld
   
 • Ooit las ik in een fantasieboek de volgende palindromen (ben de titel en schrijver kwijt):
  - Droog is soms nog ons mossig oord.
  - Karateman rent rap 'n partner na met arak.
  - Laat af sire, velpon eten op lever is fataal.

  M. van Loon

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.