Taalrecorddag
14 juni 2004

Welk land heeft de meeste officiële talen?

Binnen Europa vindt men het grootste aantal officiële talen - namelijk vier - in Zwitserland: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans (oftewel 'Romansch', dat door 40.000 mensen gesproken wordt). Die talen zijn voor de wet gelijkwaardig, maar in de praktijk is het Duits het belangrijkst. Vier talen lijkt heel wat, maar een land als Eritrea kent zelfs negen officiële talen, en Zuid-Afrika heeft er elf. De twee belangrijkste zijn daar het Engels en het Afrikaans (hoewel het Afrikaans steeds meer terrein verliest). De andere talen die er gesproken worden zijn allemaal Bantoetalen, zoals het Zoeloe, het Xhosa en het Swazi.
Het land met de meeste officiële talen is India: achttien stuks, waaronder Urdu, Bengali, Sanskriet, Kasjmiri, Malayalam, Punjabi en Tamil. Twaalf van die achttien talen kennen een eigen schrift. De Indiase regering bevordert het Hindi als nationale taal, terwijl vooral in de grote steden het (niet officiële) Engels een grote rol speelt in de politieke, de wetenschap en (in toenemende mate) de handel.
De Europese Unie is natuurlijk geen land, maar als ze straks in 2007 uit 27 landen bestaat, zullen er 22 officiële talen zijn. Nu zijn dat er nog 11. En het is heel goed mogelijk dat ook hier het Engels een steeds belangrijker rol zal krijgen.


Aanvullingen

  • De Europese Unie heeft tegenwoordig 24 officiële talen.

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.