Taalrecorddag
1 maart 2004

Wat is het grootste aantal voornamen dat ooit een persoon gedragen heeft?

De meeste Nederlanders hebben één of twee voornamen. Drie namen komt al minder vaak voor, en nog meer nog minder. De gewoonte om een kind meer dan één doopnaam mee te geven is ontstaan in de achttiende eeuw, waarschijnlijk omdat meernamigheid als statusverhogend werd beschouwd. De adel begon ermee, en later volgden burgerij en plattelandsbevolking. De wet legt ouders in dezen overigens geen beperkingen op, hoewel een extreem aantal namen geweigerd zou kunnen worden door de naamgeving als ongepast te kwalificeren. En extreme gevallen zijn er zeker. Prins Bernhard, bijvoorbeeld, heeft negen doopnamen, en in 1960 kreeg de Amsterdamse boreling Luc Malingré de twaalf namen van de apostelen toebedeeld. Vooralsnog is hij daarmee Nederlands recordhouder.
Maar het kan nog erger. In de Verenigde Staten, land van extremen, is een geval bekend uit 1882 van een meisje dat 26 namen kreeg, voor iedere letter van het alfabet één, en Wim Daniëls weet in zijn De naam is ... (1992) te melden dat in 1985 het Amerikaanse meisje Tracey Nelson met maar liefst 140 namen werd opgezadeld. Dat zijn er 46 meer dan het 'officiële' record van Guinness World Records, want dat noemt de Spanjaard don Alfonso de Borbón y Borbón als recordhouder met "94 voornamen, waarvan verscheidene ook nog dubbele namen (met koppelteken) waren".


Aanvullingen

 • Op Waarmaarraar.nl las ik het volgende artikel:

  Brit verandert naam in de 21 Bondfilms
  De Britse James Bond-fan David Fearn gaat wel heel ver in zijn adoratie voor 007. Hij heeft zijn naam laten veranderen in de 21 officiële Bondfilms. Voortaan gaat de twintiger door het leven als:

  'James Dr No From Russia With Love Goldfinger Thunderball You Only Live Twice On Her Majesty's Secret Service Diamonds Are Forever Live And Let Die The Man With The Golden Gun The Spy Who Loved Me Moonraker For Your Eyes Only Octopussy A View To A Kill The Living Daylights Licence To Kill Golden Eye Tomorrow Never Dies The World Is Not Enough Die Another Day Casino Royale Bond'.

  'James' uit het Engelse Walsal wou altijd al James Bond zijn. "Nu is mijn droom uitgekomen." Er is sprake van een record want de naamsverandering van totaal 69 woorden is de langste ooit in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn nog wel meer vreemde namen in de UK voorhanden. Een recent gepubliceerd onderzoek laat zien dat 36 jongens en meisjes de naam 'Arsenal' kregen, naar de Londense voetbalploeg. Verder kregen drie jongetjes de voornaam 'David Beckham' mee. 28 jongetjes dragen dan weer de naam van Beckhams oudste zoon Brooklyn. 29 jonge Britten heten Gazza naar de flamboyante voetballer Paul Gascoigne. 1.191 golfers doopten hun zoon Tiger naar golfer Tiger Woods. Ook sportmerken blijken voornamen. Drie kinderen worden Reebok genoemd, twee heten Adidas. Ook personages uit films zijn nog steeds populair. Een Brit heeft als voornaam Harry Potter gekregen. Twee heten er Superman, en vijf heten Gandalf naar het personage uit de Lord Of The Rings-trilogie.

  Mohamed El-Jafoufi
   
 • Kleinste aantal voornamen. Wist u het dat de meeste Indonesiërs geen voornamen hebben? Enkele bekende voorbeelden: de voormalige presidenten Soekarno en Suharto, en de generaal Wiranto. - Purwanto (ook ik heb bij geboorte geen voornamen gekregen)

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.