Taalrecorddag
28 juni 2004

Welke taal gebruikt de meeste schriftsoorten?

Er zijn landen waar twee schriftsoorten voor een en dezelfde taal gebruikt worden, maar in de meeste gevallen komt dit doordat het Latijnse alfabet er vanwege de invloed van het Engels ingang vindt naast het eigen schrift. Dit is bijvoorbeeld het geval in Servië en veel Aziatische landen. Soms leidt de westerse invloed zelfs tot het officieel afdanken van het eigen schrift, zoals in 2001 in Azerbeidzjan gebeurde.
Maar het land dat de meeste schriftsoorten voor één taal kent, is Japan. Het Japans bedient zich namelijk van kanji (karaktertekens die werd overgenomen uit China), kana (door de Japanners zelf ontwikkeld lettergreeptekens) en Romeinse letters, die in Japan 'romaji' heten. Dat lijkt omslachtig, maar in werkelijkheid is het nog ingewikkelder. Niet alleen zijn er twee soorten kana van elk vijftig tekens (hiragana en katakana), maar ook bestaan er voor de kanji en de kana vijf verschillende schrijfwijzen - van zeer formeel tot zeer persoonlijk. Bovendien schrijven de Japanners tegenwoordig ook horizontaal, terwijl ze vroeger alleen maar verticaal schreven. In de media worden al die schrifttekens en stijlen vrolijk door elkaar heen gebruikt - zonder dat dat al te veel problemen oplevert.


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.