Taalrecorddag
1 november 2004

Hoe snel leest de snelste lezer?

Als u dit stukje binnen 40 seconden uit hebt, dan bent u een doorsneelezer. Mensen verwerken bij het lezen namelijk gemiddeld 250 woorden per minuut, en dit blaadje bevat 166 woorden. De Amerikaanse bioloog-psycholoog Howard Stephen Berg zou er echter nog geen seconde over doen, en de volledige Taalkalender leest hij niet in een jaar, maar in slechts drie minuten uit. Deze Guinness-recordhouder leest namelijk 25.000 woorden per minuut. Snel schrijven kan hij ook: 100 woorden per minuut. Inmiddels heeft Berg een lucratieve snelleesmethode op de markt gebracht.
De snelste spreker is Steve Woodmore. In het Britse tv-programma Motor Mouth sprak hij bijna 700 woorden in één minuut, maar doordat een flink aantal ervan onverstaanbaar was, kwam hij uiteindelijk met 637 woorden per minuut in het recordboek van Guinness terecht. Dat is nog steeds erg veel: 60 woorden per minuut is een normaal spreektempo.
Ook de Finse Sara Jokinen staat als snelste spreker in het Guinness-boek, maar dan van achterstevoren uitgesproken woorden: 47 woorden per minuut.


Bronnen


Aanvullingen

  • De snelst sprekende vrouw ter wereld is de Amerikaanse comédienne Fran Capo (603,32 woorden per minuut volgens Guinness World Records). Op haar website zijn geluidsfragmenten te horen.

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.