Taalrecorddag
2 augustus 2004

Hoe snel kan een mens schrijven?

Een mens spreekt veel sneller dan hij kan schrijven. Een spreeksnelheid van 125 à 150 woorden per minuut is heel gewoon, en met pen of potlood houdt niemand dat bij. Maar met een toetsenbord lukt dat sommige mensen wel. Ene Barbara Blackburn uit de Verenigde Staten was in staat om vijftig minuten lang 150 woorden per minuut te typen. Haar topsnelheid lag zelfs op 212 woorden. Zelfs bij een gemiddelde woordlengte van vier letters, wat niet veel is, zijn dat inclusief spaties 1059 aanslagen per minuut. Ter vergelijking: bij de wereldkampioenschappen typen die Intersteno, de Internationale Federatie voor Informatieverwerking, ieder jaar houdt, ben je met 800 aanslagen zeker kampioen.
Het kan echter allemaal nog sneller. Er zijn stenografen die een spreektempo van meer dan 250 woorden per minuut kunnen bijhouden. Maar het nadeel van steno is natuurlijk dat je het verslag daarna nog moet uitwerken. Dat nadeel heb je niet als je een 'Veyboard' gebruikt, een toetsenbord waarmee je lettergrepen in plaats van letters intoetst. Een ervaren typist kan daarmee 1100 tekens per minuut halen, en houdt daarmee moeiteloos een snelle spreker bij. Het Veyboard (een Nederlandse vinding) wordt onder meer gebruikt voor het ondertitelen van tv-programma's en als alternatief voor een gebarentaaltolk. En je durft er niet aan te denken welke snelheid mevrouw Blackburn met dit toetsenbord zou halen.


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.