Taalrecorddag
24 mei 2004

Welke vogels zijn het praatlustigst?

Papegaaien en parkieten spreken helemaal niet zo goed als wel gedacht wordt - een vocabulaire van twintig woordjes is al heel mooi. Een uitzondering op deze regel vormen de grijze roodstaarten, die soms wel honderd woorden leren. Maar natuurlijk zijn er ook uitslovers. Zoals de Britse grasparkiet Sparkie Williams (†1962), die 383 zinnetjes (zoals "I'm just a crazy mixed up kid"), 531 woorden en 10 rijmpjes kende. In het vogelgekke Engeland was hij zo populair dat een door hem opgenomen plaatje het tot de hitparade wist te schoppen. Verder was er de grijze roodstaart Prudle, die ruim achthonderd woorden kende en dertien jaar lang de titel van 'Top Talking Bird' mocht voeren. Maar de absolute-recordhouder is de parkiet Puck (†1994) uit het Amerikaanse Jordan, die volgens Guinness World Records 1728 woorden kende.
Er zijn wel 'gedocumenteerde' gevallen van papegaaien die volgens hun baasje lijken te begrijpen wat ze zeggen, maar wetenschappers houden het erop dat ze je alleen maar napraten. Dat imitatievermogen dient tot het leggen van contact. Door een soortgenoot na te doen, geven papegaaien te kennen dat ze graag naar deze soortgenoot toe willen, zodat ze samen op zoek kunnen naar voedsel.


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.