Taalrecorddag
29 november 2004

Wat is de meest verkochte chocoladeletter?

De letter M is veruit de meest verkochte chocoladeletter, omdat hij niet alleen geschikt is voor Maaikes, Maxen, enzovoort, maar ook voor alle moeders. Alleen al bij Verkade zorgt de M voor 14% van de miljoenenproductie. Ook de S ('Sinterklaas') en de P ('Piet', 'papa') doen het goed. Noch Verkade noch Droste heeft de Q, de U, de X, de Y en de Z in het assortiment. Die voorletters komen volgens hen te weinig voor. De Sint kan voor alle Quentins, Ursula's, Xanders, Yvonnes en Zoë's nog wel terecht bij Albert Heijn, die als een van de weinige winkels álle letters verkoopt.
De populariteit van chocoladeletters is aan mode onderhevig. In de jaren vijftig werd de J nog het best verkocht en dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk; we zagen twee weken geleden al dat er destijds heel veel mensen Jan, Johannes en Johanna heetten.
Uit een artikel van Parool-journalist Hans Hoekstra (14 november 1998) blijkt verder dat de kwetsbaarste letters de K, de L en de T zijn. De stokken van die drie letters zitten slechts aan één punt vast, en volgens Droste breken ze daardoor snel af.


Bronnen


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.