Taalrecorddag
16 augustus 2004

Wat is de meest gesproken kunsttaal?

Het Esperanto is de meest gesproken kunsttaal. Schattingen van het aantal sprekers lopen sterk uiteen, van 10.000 tot 30 à 40 miljoen, maar 1,5 miljoen wordt vrij algemeen als een reëel getal gezien. Andere kunsttalen die nog gesproken worden zijn het Interlingua en het Ido (beide tussen de 250 en 1000 sprekers (bron: Verenigde Naties)), en ook het Volapük schijnt nog gesproken te worden.
Succesvoller dan die laatse talen is het Klingon, de taal van het buitenaardse strijdersvolk uit de tv-serie Star Trek. Volgens gegevens van de Modern Language Association zijn er inmiddels meer dan 7500 personen die die taal spreken, en op internet is deze taal populairder dan het Esperanto (378.000 tegen 165.000 treffers). In dezelfde categorie als het Klingon vinden we ook nog het Quenya en het Sindarijns, de elfentalen die door J.R.R. Tolkien ontworpen zijn. Er is een toegewijde groep adepten die zich met deze talen bezighoudt, maar cijfers over aantallen sprekers zijn niet bekend. Zoekmachines op internet vinden voor beide talen gezamenlijk zo'n 80.000 zoekresultaten.


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.