Taalrecorddag
30 augustus 2004

Wat voor woorden worden het meest als wachtwoord voor de computer gebruikt?

De naam van een kind is het meest in trek als wachtwoord. Maar liefst 23% van alle mensen gebruikt die om toegang te krijgen tot zijn computer of tot bepaalde internetsites. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse bank Egg uit 2002.
Populaire wachtwoorden zijn verder: de naam van de partner (19%), een verjaardag (12%), een voetbalclub (12%), een beroemdheid of een band (9%), een favoriete plek (9%), de eigen naam (8%) en de naam van een huisdier (8%).
Uit het onderzoek kwam overigens verder naar voren dat meer dan de helft van de computergebruikers zijn wachtwoord nooit verandert en dat het wachtwoord niet zelden op een memoblaadje staat dat op de computer is geplakt. Egg gaf zijn klanten daarom enkele adviezen: gebruik wachtwoorden die niet al te zeer voor de hand liggen en die minimaal acht tekens bevatten, gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites en schrijf ze ook niet op.


Aanvullingen

  • In 2014 was 123456 het meest gebruikte wachtwoord (De Telegraaf).

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.