Taalrecorddag
27 september 2004

Wat is de langste speech die ooit gehouden is?

Het boek Guinness world records 2003 vermeldt alleen de langste speech die ooit in de Verenigde Naties heeft geklonken, en die staat op naam van de Cubaanse president Fidel Castro. Hij sprak op 26 september 1960 4 uur en 29 minuten lang.
Maar op internet worden speeches vermeld waarbij die van Castro in het niet vallen. Zo beschrijft journalist Daryl Lease in het internettijdschrift The Ethical Spectacle de speech van de Fransman Lluis Colet, die in oktober 1998 24 uur en 21 minuten achter elkaar sprak. Hij zou hiermee een ander record, van de Amerikaanse senator Strom Thurmond, met drie minuten hebben gebroken.
Lluis Colet hield zijn toespraak op het treinstation van het Franse plaatsje Perpignan. Hij had daarvoor een Catalaanse tekst geschreven van zevenhonderd bladzijden over de surrealistische schilder Salvador Dalí. Nadat hij zijn tekst had voorgelezen, begon hij te improviseren tot hij 's middags om 16.21 uur de laatste woorden sprak: "Lang leve Dalí!" Op dat tijdstip was het precies 33 jaar geleden dat de schilder tijdens een treinreis op het station van Perpignan was uitgestapt en het had uitgeroepen als "het centrum van het universum".
Overigens leverde Dalí zelf een van de kortste toespraken ooit af: "Mijn speech is zo kort, dat hij alweer voorbij is."


Bron


Aanvullingen

  • Bij mijn weten is de langste speech ooit die van Gazi Mustafa Kemal Pasja Atatürk, uitgesproken ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van de CHP (Republikeinse Volkspartij) in Ankara, van 15 tot en met 20 oktober 1927, en bevattende een overzicht van zijn revolutie. De speech (in het Turks: Nutuk [= toespraak]) is geheel door hemzelf geschreven, en voorgelezen. Hij duurde 36,5 uur, per dag had Atatürk daarvoor ongeveer 6 uur nodig. Weliswaar is dit niet de langste onafgebroken speech, maar wel een, die door één persoon is geschreven en door dezelfde peroon uitgesproken. (Bronnen: www.ataturk.net, Turkse krant ExtraHaber, Grote Winkler Prins, 7e druk, 1966, deel 2, pag. 577.) - Jan Kiezebrink

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.