Taalrecorddag
19 januari 2004

De kortste plaatsnamen ter wereld bestaan uit één letter. Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben alle drie een dorpje dat Å heet, en in Frankrijk ligt het gehucht Y - wat ook de naam is van een stadje in de Amerikaanse staat Arkansas. Verder zijn er nog het dorpje U op de Carolina's (een eilandengroep in de Grote Oceaan) en het Japanse plaatsje O.
In Nederland bestaat de kortste plaatsnaam uit twee letters: in de gemeente Dongeradeel in Friesland vinden we het dorpje Ee. In België zijn As (provincie Limburg), My (provincie Luik) en On (provincie Luxemburg) de plaatsen met de kortste naam.
Guinness World Records weet te melden dat bijna iedere letter, behalve de Q, weleens als achternaam is aangetroffen. Veelvoorkomend zijn zulke namen overigens niet, met uitzondering van de Koreaanse familienaam O.


Aanvullingen

 • Tot 1977 was er nog een plaatsnaam van twee letters: Lo (provincie West-Vlaanderen). Tot dat jaar was het een zelfstandige gemeente, nu is het een deel van de gemeente Lo-Reninge. Ik meen me te herinneren dat het in Vlaanderen bekendstaat als het kleinste stadje van Vlaanderen.
  Met vriendelijke groeten,
  Jozef Lamberts
   
 • In Halle (Brabant) komt de familienaam O ook voor. Luc O zat in mijn jaar.
  Beste groet,
  Marc Vandepladutse
   
 • In het Vlaams-Brabantse Gooik en Lennik vind je de meeste mensen met de familienaam O. Wat mij steeds gezegd is, is dat de naam afkomstig is Chateau d'O. Vraag mij niet hoe!
  Groetjes,
  Glynis O

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.