Taalrecorddag
6 september 2004

Wat is de hoogste score die je theoretisch kunt behalen in één scrabblebeurt?

Om het maximale aantal punten in één scrabblebeurt te achterhalen, construeren fanatieke scrabbelaars spelsituaties waarin hun x'en, q's en andere letters met veel punten zo gunstig mogelijk komen te liggen - bijvoorbeeld op de '3 x woordwaarde'.
Het Nederlandse record is in handen van Joseph Fernand, die - met een j, c, q, u, d, f en l op zijn denkbeeldige plankje en met een a, a, r, w, e, e, s en e op de goede plekken op het bord (onder meer op drie vakjes '3 x woordwaarde') - het woord jacquardweefsel kon neerleggen. Met dit woord en met alle kruiswoorden ervan (jachtknoopjes, cd, quitte, uwe, drugproblemen, flokkenden en leergierigheden) zijn de zeven letters bij elkaar goed voor 2005 punten (zie het ingevulde scrabblebord op internet).
Maar in de praktijk worden dergelijke scores bij lange na niet gehaald. De hoogste scores die ooit in één beurt tijdens een wedstrijd zijn behaald, waren in Nederland 338 punten voor exequien ('uitvaartplechtigheden', Hengelo) en daarbuiten 392 punten voor zowel mezquite ('boomsoort', Malta) als caziques ('opperhoofden', Groot-Brittannië). Voor de openingsbeurt, waar je geen kruiswoorden kunt gebruiken, en je het dus alleen moet doen met de zeven letters op het plankje, staat het record al zo'n tien jaar op 124 punten voor bezique ('kaartspel').


Bronnen


Aanvullingen

  • Sinds 1 januari 2015 is het woord qaly opgenomen in de Officiële scrabblewoordenlijst (SWL) van Van Dale Uitgevers. Deze lijst is ook het referentiewerk voor alle scrabbleclubs aangesloten bij het Nederlandstalig Scrabbleverbond vzw (NTSV) en Scrabblebond Nederland.

    Qaly (een 'door een ge­nees­kun­di­ge be­han­de­ling toe­ge­voegd le­vens­jaar, ge­cor­ri­geerd voor de kwa­li­teit van dat le­vens­jaar (m.n. ge­re­la­teerd aan de kos­ten van die be­han­de­ling)', uit het Engels: quality-adjusted life year) heeft een verkleinwoord en een meervoud. Er is momenteel dus een openingszet van 128 punten: qalytje. Misschien vindt iemand nog meer?

    Marc Stepman, voorzitter NTSV vz
     
  • Aanvulling op het bovenstaande: aquagym als openingszet levert 130 punten op.

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.