Taalrecorddag
16 februari 2004

Aankomende zaterdag is het moedertaaldag, een dag die vier jaar geleden bedacht werd door Unesco. Wat is de grootste taal? En wat de kleinste?

Zet zeven mensen, willekeurig gekozen uit de hele wereldbevolking, op een rijtje en één van hen zal Mandarijn-Chinees spreken. Het is de moedertaal van maar liefst 874 miljoen mensen. Op de tweede plaats staat de Indiase taal Hindi (366 miljoen), gevolgd door Spaans (358 miljoen). Pas op de vierde plaats staat de 'wereldtaal' Engels (341 miljoen). Dit blijkt uit cijfers van de website Ethnologue.com, van eind 2002. Wanneer niet alleen moedertaalsprekers meetellen, maar ook mensen die een taal later in hun leven geleerd hebben, dan staat het Engels er gunstiger voor. Volgens sommige schattingen zijn er wel 1,6 miljard mensen die Engels beheersen, en daarmee zou het Engels wél de grootste taal ter wereld zijn.
Het Nederlands stond in 2001 met 20 miljoen sprekers op de 48ste plaats. Dat lijkt misschien laag, maar als je bedenkt dat er zo'n zesduizend talen in de wereld gesproken worden, dan valt dat mee. Overigens gaat het met veel van die talen niet zo goed. Unesco verwacht dat 50 tot 90% ervan deze eeuw uit zal sterven. Talen die momenteel bedreigd zijn, zijn bijvoorbeeld het Duitse Jiddisch en het Sami uit Lapland, maar de talen die het het allereerst zullen afleggen, zijn de vijftig talen die volgens Ethnologue waarschijnlijk nog maar één spreker hebben - het Eyak in Alaska bijvoorbeeld. Die taal wordt alleen nog gesproken door de 86-jarige Marie Smith.


Bronnen


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.