Taalrecorddag
12 april 2004

Aanstaande vrijdag is het de 'dag van de stem'. Welke afstand kan een menselijke stem afleggen?

Het record 'grootste afstand die een menselijke stem kan afleggen' staat volgens het jaarboek Guinness world records 2003 op naam van een hele taal: het Silbo. Deze wordt op La Gomera (een van de Canarische eilanden) gesproken - of eigenlijk: gefloten, want het Silbo is een zogenoemde fluittaal (het Spaanse silbar betekent 'fluiten'). Kennelijk hanteert Guinness een nogal ruime definitie van stem. Maar dat het Silbo ver draagt, is zeker waar: op acht kilometer afstand zijn de 'sprekers' ervan nog te horen.
Volgens het recordboek kan een doorsneemannenstem in de buitenlucht 180 meter afleggen. Het boek heeft het over een mannenstem omdat die al snel 60 hertz lager is dan een vrouwenstem en lage tonen kunnen grotere afstanden afleggen. Dat vrouwenstemmen niet per definitie zachter zijn, blijkt wel uit de uitslag van het wereldkampioenschap schreeuwen, dat in 2000 in Polen werd gehouden. Daar overschreeuwde de huisvrouw Dagnara Stanek met 126,1 decibel de mannelijke nummer twee, die 125,3 decibel voortbracht. Ter vergelijking: 70 decibel is het geluidsniveau van een normale conversatie en 120 decibel van een vliegtuig dat op 70 meter afstand opstijgt. Geluiden van boven de 100 decibel kunnen pijn doen aan de oren.
'De luidste schreeuw door een menigte mensen', die volgens Guinness world records 2003 in 1998 in het Londense Hyde Park klonk, was maar een fractie harder dan de schreeuw van Stanek: 126,3 decibel.


Aanvullingen

Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.


De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.


Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.